Bemutatkozás   Elérhetőségek   Látnivalók   Szállás   Gasztronómia  
Szabadidő
Magyar Deutsch English
26 °C
 

Múzeumok, Kiállítóterek

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
9900 Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u.
Tel.: +3694/410-425
E-mail: muzeum.kormend@gmail.com
Honlap: http://muzeumkormend.wix.com/muzeumkormend
Térkép

Nagyobb térképre váltás
A 18. században barokk stílusban épült Batthyány kastély épületegyüttesének főépületében található a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, mely sokrétű állandó és időszaki kiállításokkal várja vendégeit.
 

A látogatókat az aulában interaktív bemutatóhely fogadja, ahol makettek mutatják be a kastélyegyüttest. A főlépcsőházban a főúri galéria képeiben gyönyörködhetnek, a folyosókon pedig digitális időutazást tehetnek a család nagyjai között.
A "Batthyányak nemzetsége" című állandó kiállítás a kastély reprezentatív terében, a díszteremben látható. A Batthyány család számos nagyságot adott az országnak: Batthyány I. Ádám dunántúli főkapitányt, Batthyány Lajos Ernő nádort, a hercegi címet megszerző Batthyány Károly tábornagyot, Batthyány Fülöp mecénást, Batthyány Lajos első felelős miniszterelnököt és a boldoggá avatott szemorvost, Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót. Az interaktív elemekkel gazdagon illusztrált kiállítási egységek között tanulmányozható a Batthyány család története a 13. századtól napjainkig, a kiemelkedő személyiségeket öltöztetett szobruk mellett a hozzájuk köthető tárgyak és dokumentumok személyesítik meg.
A "Nemzedékek öröksége" című kiállításán Körmend és vidéke természetrajzát, régészeti leleteit, céhtörténeti értékeit, és a 19-20. század fordulójának polgári kulturális emlékeit láthatja az érdeklődő közönség. A gyűjtemény néhány kiváltképpen érdekes darabja: a mészáros céh 1726-os évszámú ónkannája, az ács-cserepes-kőműves céh 1826-os céhlevele, kékfestő nyomódúcok, 1888-ban készült, működő toronyóraszerkezet, 19. századi velocipédek, Molnár Lajos madárgyűjteménye.
Külön teremben a vakok és gyengénlátók múzeumi esélyegyenlőségének megteremtése érdekében tapintható tárlatot hoztunk létre, mely a Batthyány családhoz kapcsolódó műtárgyak másolatait, rekonstrukcióit tartalmazza. A kiállításban elhelyezett valamennyi tárgy megérinthető, anyaga, plasztikája érzékelhető. Ez a kiállításrész speciálisan úgy készült, hogy a látók mellett a látássérültek érdeklődését is kielégítsük. A tárlat érdekességei: felpróbálható barokk paróka, aranygyapjas rendi jelvény a hozzá tartozó díszes lánccal, a körmendi kincslelet táljairól készült másolatok, Batthyány I. Ádám díszbuzogányának rekonstrukciója.
A Cipőtörténeti Gyűjtemény a lábbeli készítés történetét taglalja. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői, de egzotikus lábbeliket is bemutatunk, mint például a kínai nyomorított lábra való cipő, vagy a gyöngyházberakásos magastalpú perzsa papucs. 
A Batthyány kápolna előterében a kastély régészeti feltáró kutatási programjának eredményeit, valamint az épületegyüttes hasznosítási terveit mutatjuk be, a kápolnában pedig időszaki kiállítások várják a látogatót.
 
Részletek:
Típusa: tájmúzeum
Jellege: történeti, néprajzi, technikai/ipari

Nyitva tartás:

November 1-től március 31-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-16 óráig
Április 1-től április 30-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-17 óráig
Május 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 9-17 óráig
Október 1-től október 31-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

Belépődíj:
Teljes árú: 800 Ft/fő
Diák, nyugdíjas: 400 Ft/fő
Diákcsoport (15 fő felett): 350 Ft/fő
Családi: 1600 Ft
Tárlatvezetés. 2000 Ft
Tárlatvezetőgép: 300 Ft
Fotójegy: 400 Ft
Esküvőfotózás: 2000 Ft
Szolgáltatások: mosdó/WC, ajándékbolt


Hírlevél
feliratkozás | leiratkozás
Copyright © 2012. Vasihegyhat-rabamente.hu. Minden jog fenntartva. www.ysolutions.hu